توضیحاتی در مورد چنگنده هاي نيروي هوايي ايران (IRIAF)
![](http://mellat.persiangig.com/paur/1.jpg)
![](http://mellat.persiangig.com/paur/2.jpg)
دو تصوير از f-14 هاي ايراني
F-4 E/D این جنگنده به نام فانتوم مشهور میباشد و نوع A آن یک جنگنده شکاری و رهگیر و نوعD آن یک بمب افکن سبک و نوع RF ان جنگنده ای شناسایی محسوب میشوند . فانتوم ها ساخت امریکا و شرکت نورژروپ میباشد و در مدل های مختلف از سال 1971 تا سال 1978 در تعداد حدودا 190 فروند به ایران فروخته شد . این جنگند های قابلیت خوبی در رهگیری و نبرد های هوا به زمین دارند و جنگنده ای مناسب و شایسته محسوب میوشند در جریال جنگ 8 ساله بیشترین عملیات های هوایی را این جنگنده ها بر فراز خاک عراق انجام میدادند و در سالهای اول جنگ پیروزی های چشمگیری را به وجود می آوردند ولی با طولانی شدن جنگ و عدم سرویس و تامین قطعات یدکی این شکاری های یکی یکی زمینگیر شده یا توسط جنگند ها یا پدافند هوایی عراق سرنگون میشدند . در حال حاضر از حدود 75 فروند جنگنده باقی مانده احتمالا فقط 50 فروند قابلیت پرواز عملیاتی را دارند . این شکاری ها در سالهاست که در آمریکا بازنسته شده اند و در حال حاضر در کشورهای آلمان – اسرائیل – یونان – ترکیه – ایران – انگلیس و چند کشور دیگر در حل خدمت میباشند که لازم به ذکر است در اسرئیل و آلمان و انگلیس از حالت عملیاتی خارج شده اند
F-5 این جنگندهای کم هزینه و سبک در انواع ضربتی و رهگیر و آموزشی در نیروی هوایی مشغولخدمت میباشند این جنگنده هم ساخت امریکا میباشد و تا سال 1977 تعداد 200 فروند آن به نیروی هوایی فروخته شد . تایگر ها جنگندهایسریع و با واکنش سریع به شمار میاآیند و غیر از نوع آموزشی خود بقیه تک کابین هستند و با یک خلبان به پرواز در می آیند نوع اموزشی در حال حاضر گروهی از فارغ التحصیلان و خلبانان مبتدی را پشتیبانی میکند . این جنگند ه هم در جریا جنگ بصورت وسیعی به کار گرفته شد که البته سرنوشت آنها هم مانند فانتوم ها بود . تایگر های ایرانی در نوع E و F و A هستند و بیشتر در پایگاه دوم شکاری تبریز قرار دارند .
![](http://mellat.persiangig.com/paur/4.jpg)
F-7J این جنگنده چینی که نمونه کپی برداری شده ای از جنگنده روسی Mig-21 میباشد در سال 1368 به دلیل کمبود هواپیمایی عملیاتی و مشکلات جدی در نیروی هوایی از چین بصورت دست دوم خریداری شد. نکته قابل ذکر این میباشد این جنگنده به هیچ عنوان در حد و اندازه های جنگنده های سابق نیروی هوایی نبوده و نیست ولی به ناچار و از روی کمبود نیروی هوایی این جنگند ها را که فقط قدرت مانور خوبی را دارند خریداری نمود .و در حال حاضر هم بیشتر برای مقاصد آموزشی و گشت های آموزشی و ساده از این جنگنده استفاده میکند . این جنگنده بیشتر یک جنگنده ضربتی و بمب افکنی سبک است و تفاوت قابل ملاحضه آن در ساختار با دیگر این است که وردوی هوای موتور آن ار جلوی دماغه آن است .
Mig-29 این جنگنده روسی دومین خرید نیروی هوایی بعد از f-7 ها محسوب میشود این بار نیروی هوایی خرید بهتری انجام داد و یک رهگیر نسبتا چالاک وبا قدرت مانور خوب را خریداری نمود . البته این خرید هم بصورت دست دوم انجام شد ولی به هر حال یک رهگیر آماده ترین رهکیر نیروی هوایی محسوب میشود اما باید گفت ضعف های زیادی نسبت به هواپیمایی هم کلاس خود یعنی F-14 داشته ولی در حالی که تامکت ها از عدم سرویس مناسب و کمبود موشک فونیکس و عدم سرویس و تامین قطعات رادار خود رنج میبرند این جنگنده گزینه بهتری برای جنگ های دایگ فایت میباشد . البته در سالهای گذشته ایران با تغییر برخی از این شکاری ها قدرت برد آنها را که یکی از ضعف ها بزرگ این شکاری بوده را رفع کرده و قابلیت سوخت گیری هواه به هوا را به این شکاری داده است . لازم به ذکر است گفته میشود تعدادی از میگ ها 29 عراقی که در سالها گذشته به ایران آمده بوند در حال حاضر جزو گردان های عملیاتی این نیرو قرار دارند . نکته اخر اینکه این جنگنده در دو نوع دو کابین و تک کابین در نیروی هوایی موجود میباشند .
![](http://mellat.persiangig.com/paur/7.jpg)
Su-25
سوخو 25 هم بمب افکنی سبک روسی است که قالبیت حمل انواع و اقسام سلاح های هواه به زمین را دارد ایران درسال 1995 تعداد 7 فروند آنها را از روس ها دریافت کرد و این تعداد را بعلاوه تعدادی که از عراق به ایران در امانت گذاشته شده بودند را به خدمت ناوگان بمب افکن خود قرار داده است البته بنا به گفته برخی ها تعدادی از این جنگند ه ها به خدمت نیروی تازه تاسیس و کم تجربه هوایی سپاه درامده و تعدادی هم در اختیار ارتش در پایگاه هفتم شکاری شیراز قرار دارد عراق در جریان جنگ 8 ساله بارها از این جنگنده برای بمباران مواضع ایران استفاده کرد که اتفاقا هم موفق میشد برای همین مسئولان ایران بعد از جنگ سخت برای بدست آوردن این جنگنده – بمب افکن تلاش کردند و الان این جنگنده بصورت دست دوم در اختیار ایران هست . سوخو 25 میتواند انواع بمب ها و سلاح های هوا به زمین را حمل کند و بصورت تک خلبان به پرواز درماید این بمب افکن اگر رهگیری مزاحمش نشود میتواند آتشی عظیم را به تنهایی روی مواضع دشمن بریزد ولی چناچه رهگیر ها متوجه حضور او شوند به احتمال زیاد مغلوب خواهد شد چرا که اصولا توانایی مبارزه با رهگیر ها نظیر اف 14 ویا فانتوم و میگ را ندارد . نمونه مدرنیزه و به روز این بمب افکن سوخو39 نام دارد که از نظر شکل و ظاهر تفاوت های بسیار جزئی با آن دارد و یک فرد معمولی نمیتواند تشخیص دهد کدام سوخو25 و کدام سوخو 39 است ولی سوخو39 دارایی سیستم های پیشرفته تر الکترونیک و مخابرات و ناوبری است و میتواند بمب های بیشتری را حمل کند و در ضمن از موتور های قدرتمند تری هم بهره میبرد برخی ها ادعای وجود سوخو39 را در ایران دارند ولی این ادعا کمی بعید به نظر میرسد .
Miragef-1
این جنگنده شکاری ضربتی فرانسوی یکی از مانور پذیر ترین جنگند های عملیاتی دنیا میباشد که البته نقاط ضعفی همچون عدم سیستم های پیشرفته رادار و کنترل موشک و جنگ الکترونیک را با خود به یدک میکشد . میراژ جنگنده ای سبک و رهگیر به شمار میاید و کلا شاید به اندازه رهگیر های همچون سوخو30 یا تامکت و یا اف 16 توانایی نداشته باشد ولی از لحاظ مانور پذیری و قدرت عملیاتی خوبی که دارد همیشه مورد توجه بوده است . میراژ های ایرانی کمان میرود از همان میراژهای باشند که از عراق به ایران امده اند . این میراژها بیشتر در پایگاه تازه تاسیس مشهد قرار دارند و چند وقت پیش هم یکی از آنها در جریان یک گشت هوایی توسط موشک های دوش پرتاب قاچاقچیان شرق کشور منهدم شد . میراژ ها توسط یک خلبان به پرواز در می آیند . در طول جنگ میراژ ها برای اف 14 ها ایرانی کمی دردسر ساز میشدند و انها توانستند در حدود 5 فروند اف 14 ایرانی را در جریان جنگ های دایگ فایت ( تن به تن هوایی ) شکست دهند و مغلوب سازند که البته اف 14 ها هم آنها را بی نسیب نذاشتن و چیزی نزدیک به 30 فروند از میراژهای عراقی را سرنگون ساختن . فقط در یک عملیات هوایی یک اف 14 توانست با یک موشک فونیکس 4 فروند میراژ را که در یک فرمیشن پرواز میکردند را سرنگون سازد
دو فروند ميراژ
سوخوي 27 نيروي هوايي روسيه
F-16 تا سال 61 قرار بود ایران حدود 250 فروند اف 16 را تحویل بگیرد و قراداد های هم بسته شد و اولین اف 16 در سال 57 13به ایران تحویل داده شد ولی با وقوع انقلاب تمامی آن قراداد ها همراه با قراداد ها دیگر لغو شد و تنها یک اف 16 به ایران تحویل داده شد نیروی هوایی هیچ گاه از این اف 16 استفاده عملیاتی نکرده است و تنها در برخی پرواز های آزمایشی آن مورد استفاده قرار گرفته است . میتواند افسوس خورد که اف ۱۶ ها به ایران تحویل داده نشد چرا با داشتن اف ۱۶ اکنون ایران با توجه به داشتن میگ۲۹ - اف ۱۴ - سوخو۲۷ میتوانست کلکسیونی از رهگیر های دنیا را داشته باشد و با توجه به خصوصیت هر کدام تنوع جالبی در نیروی هوایی دیده میشد .
سوخو 22 : این شکاری ـ بمب افکن روسی مدل جدید تر سوخو17 به شمار میرود یک بمب افک سبک روسی است که در حال حاضر با وجود بمب افکن های پیچیده و مدرن امروزی نظیر F-117 – سوخو39 – و ... آهن پاره ای در آسمان بیش نیست . این شکاری قدیمی و خسته شاید روزگاری مثلا 25 تا 30 سال پیش میتوانست عرض اندامی داشته باشد ولی اکنون به هیچ وجه جایگاهی ندارد . سوخو 22 مانند اکثر جنگنده های قدیمی روسی نظیر میگ 21 وردودی موتورش از دورن دماغه آن است و این فقط تونایی مانور مناسب را به آن میدهد . در این جنگنده خبری از سیستم های پیچیده الکترونیک نیست و حتی هنوز برخی از آنها با لامپ خلا کار میکنند .
در حال حاضر نیروی هوایی ایران این بمب افکن را در سرویس قرار داده و از آن استفاده میکند که جای بسی تاسف دارد البته تعدادی از این سوخو ها همانی هستند که از عراق به ایران پناهنده شدند . این سوخو ها معموالا در پایگاه همدان و شیراز نگهداری میشوند